Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Μέρισμα ΜΤΣ και βοήθημα ΕΚΟΕΜΣ


Επειδή πολλοί συνάδελφοι ρωτούν αν θα δοθεί και πότε το Β' τρίμηνο του μερίσματος του ΜΤΣ και του βοηθήματος του ΕΚΟΕΜΣ, σας ενημερώνουμε ότι θα κατατεθούν κανονικά στις 5 Ιουλίου 2013. Υπόψη ότι θα είναι μειωμένα σύμφωνα με την κράτηση που προβλέπει ο ν.4093/2012. Δυστυχώς αυτή η κράτηση υπολογίζεται στο ακαθάριστο ποσό του τριμηνιαίου μερίσματος - βοηθήματος. πχ εάν το ακαθάριστο (μικτό) τριμηνιαίο μέρισμα είναι 617,13 ευρώ και ο απόστρατος είναι στην κατηγορία του 10% τότε η μείωση (κράτηση) θα είναι 61,71 ευρώ, ποσό που θα αποδίδεται στο ΜΤΣ ως έσοδο. Η μείωση - κράτηση θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά και στον ΕΚΟΕΜΣ.

Αυτό θα είναι και το τελευταίο τρίμηνο που θα πάρουμε τριμηνιαίο μέρισμα ΜΤΣ και τριμηνιαίο βοήθημα ΕΚΟΕΜΣ. Από τούδε και στο εξής αυτά θα κατατίθενται μηνιαίως. Στις αρχές Αυγούστου 2013 θα κατατεθεί το μέρισμα του ΜΤΣ και το βοήθημα του ΕΚΟΕΜΣ του Ιουλίου 2013, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2013 θα κατατεθεί το μέρισμα του ΜΤΣ και το βοήθημα του ΕΚΟΕΜΣ του Αυγούστου 2013 κλπ.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

"Αφήστε τα επικοινωνιακά παιχνίδια και πείτε μας για τις περικοπές" - Στρατιωτικοί προς κυβέρνηση



Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί πλέον η κυβέρνηση. Και ο κίνδυνος αυτή η ισορροπία να διαταραχθεί είναι υπαρκτός κάθε ώρα κάθε μέρα. Η αφορμή μπορεί να δοθεί απ΄ οπουδήποτε όπως φάνηκε με την περίπτωση της ΕΡΤ. Μια υπόθεση στην οποία δεν δόθηκε η ανάλογη σημασία. Που υποτιμήθηκε η σημασία της και οι αντιδράσεις που θα προκαλούσε. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων,ο οποίος βρίσκεται εντός των κυβερνητικών σχεδιων για “εξορθολογισμό”. Και οι αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν επίσης έχουν υποτιμηθεί .

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η ανακοίνωση της ΑΝΕΑΕΔ η οποία ζητά εξηγήσεις για τον “διπλασιασμό” των περικοπών που έρχονται. 

Οι απόστρατοι της ΑΝΕΑΕΔ γράφουν:

“Με βάση τις απανωτές «διαρροές», ανακοινώσεις, άρθρα και δράσεις φορέων και προσώπων, που βλέπουν τελευταία το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με τις πέραν κάθε ορίου οικονομικής ανοχής, επιπρόσθετες μειώσεις στο μισθολόγιο των στρατιωτικών και τις συντάξεις των αποστράτων, που κυοφορεί η κυβέρνηση, είναι αδύνατο να μην σκεφθεί και ο πλέον καλόπιστος ότι «κάποιος δουλεύει κάποιον»!
Παράλληλα, αδυνατούμε να κατανοήσουμε, πως οι φορείς και τα πρόσωπα που φέρονται να συμμετέχουν στην επιτροπή των αποστράτων που θα διαπραγματευθεί η διαπραγματεύεται το νέο μισθολόγιο, με την επιτροπή του ΥΠΕΘΑ, δεν κινούνται ενιαία και ομαδικά, αλλά μεμονωμένα! 

Δεν κατανοούμε, πως είναι δυνατόν:

  • Ενώ ακόμη και οι πέτρες γνωρίζουν για τις υπερβάλλουσες μειώσεις που μας επιβλήθηκαν χωρίς ντροπή και που επί της ουσίας ακυρώνουν κάθε σκέψη και δικαιολογία για νέες μειώσεις, έρχεται το ΥΠ.ΟΙΚ. και διπλασιάζει τις απαιτήσεις, προφανώς σε μία τακτική, η οποία θα συμψηφίσει τις υπερβάλλουσες μειώσεις και θα διατηρήσει την κυβερνητική απαίτηση για τις νέες μειώσεις ως απαραίτητες και επιβεβλημένες.
  • Η ομάδα συναδέλφων του ΣΞ που τεκμηρίωσε τις υπερβάλλουσες μειώσεις των στρατιωτικών συντάξεων, έναντι των στόχων του 4ετούς προγράμματος Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής, αντί να καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις αιτιολόγησης νέων περικοπών, φαίνεται να αναλώνεται σε μηρυκαστικές συναντήσεις και στην έκδοση παραπλανητικών και δήθεν ελπιδοφόρων ανακοινώσεων.
  • Ταυτόχρονα ενώ ο Υ.ΕΘ.Α., σύμφωνα με δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος του ΣΑ/ΣΣΑΣ, είναι ενήμερος για τις απαιτήσεις του ΥΠ.ΟΙΚ. και τηρεί «σιγή ασυρμάτου», ζητά από τις τρείς ΕΑΑ τα ίδια ως άνω στοιχεία για τις υπερβάλλουσες μειώσεις, με σκοπό να τα μεταφέρει στον ΑΝ.ΥΠ.ΟΙΚ. και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και προθυμοποιείται να τους κλείσει νέο ραντεβού με τον πρωθυπουργό!
Τον πρωθυπουργό, ο οποίος:

  • Παρότι ενήμερος για τις υπερβάλλουσες μειώσεις από τη συνάντηση της 11-2-2013 και αφού φόρτωσε τους προέδρους με «δεσμεύσεις», μερικές μέρες αργότερα, «πέρασε» από τη Βουλή την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου με τις νέες μειώσεις σε μισθολόγιο και συντάξεις.
  • Πρόσφατα, στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, δήλωσε (χωρίς μέχρι στιγμής διάψευση) ότι ήταν πολιτική του επιλογή το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων των στρατιωτικών, αποκαλώντας εμμέσως πλην σαφώς τους προέδρους συνομιλητές του,«ελίτ των αποστράτων».
Από τα ανωτέρω, είναι «ηλίου φαεινότερο», ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί επικοινωνιακά κόλπα για να κερδίσει χρόνο, προφανώς εις βάρος μας. Επίσης είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι σε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι έχουν, εκούσια ή ακούσια, παρασυρθεί και φορείς Αποστράτων ‘θεσμικοί’ και μη.

Η ΑΝΕΑΕΔ είναι και θα παραμείνει απέναντι σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις και καλεί οποιονδήποτε άλλο φορέα των ΕΔ & ΣΑ έχει ανάλογη θέση, σε συστράτευση”.


ΠΗΓΗ:   http://www.onalert.gr

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση των Ενώσεων των Αποστράτων για τα περι...Μισθολογίου !



Οι Πρόεδροι των τριών θεσμικών Ενώσεων και στα πλαίσια των ενεργειών τους για την μη περαιτέρω περικοπή των συντάξεων των Αποστράτων για τα έτη 2014 - 2016, συναντήθηκαν την 13 Ιουνίου 2013 με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλο.
Στην συνάντηση παρέστη και ο Πρόεδρος της επιτροπής για το νέο μισθολόγιο κος Α. Οικονόμου.

  Στην συζήτηση οι Πρόεδροι παρουσίασαν τα επιχειρήματα των Ενώσεων που εδράζονται κυρίως στο ότι  με τις περικοπές που τελικά έγιναν το 2013, μόνο για το τμήμα αναπροσαρμογής των συντάξεων στους μισθούς των εν ενεργεία, έχει καλυφθεί το απαιτούμενο για την περίοδο 2014 - 16 ποσό και ανέλαβαν την υποχρέωση να αποστείλουν τεκμηριωμένα στοιχεία στον κ. Υπουργό για χρήση του κατά τις επαφές του με το Υπουργείο Οικονομικών.

  Παράλληλα παρουσίασαν την δεινή κατάσταση που έχουν περιέλθει οι Απόστρατοι με τις μέχρι τώρα 10 περικοπές στις συντάξεις τους και στις παροχές των Μετοχικών Ταμείων, οι οποίες τους καθιστούν τους πλέον αδικημένους στο σύστημα περικοπής αποδοχών.

  Κατά την συζήτηση επιβεβαιώθηκε και τυπικά η συμμετοχή των Ενώσεων στην επιτροπή για το νέο μισθολόγιο και το ΥΠ.ΕΘ.Α θα εκδώσει σχετική εγκύκλιο

Η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα κατανόησης και εκφράστηκε η πρόθεση του κ. Υπουργού για στήριξη των αιτημάτων αυτών.

  Ο Υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά τα αναγραφέντα σχετικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο ΚΥ.Σ.Ε.Α και τις περικοπές περίπου 1 δις. € στον προϋπολογισμό του ΥΠ.ΕΘ.Α.

Ο Πρόεδρος Ε.Α.Α.Σ            Ο Πρόεδρος Ε.Α.Α.Ν           Ο Πρόεδρος Ε.Α.Α.Α
                                                   και Συντονιστικού           

   Αντιστράτηγος ε.α.                  Αντιναύαρχος ε.α.                Αντιπτέραρχος (Ι) Π.Α. ε.α.
 Παντ. Μαυροδόπουλος            Σπ. Περβαινάς Π.Ν                      Κων. Ιατρίδης

Λειτουργία και Ωράριο Εξωτερικών Ιατρείων 404 ΓΣΝΛ για Αποστράτους, μέλη εν ενεργεία και μέλη εν αποστρατεία - Λειτουργία και Ωράριο Υποκαταστήματος του Στρατιωτικού Φαρμακείου





Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΜΕ ΜΙΣΘΟ... ΦΑΝΤΑΡΟΥ



Ελάχιστη η διαθεσιμότητα μέσων στις τελευταίες δύο ασκήσεις, «Καταιγίδα» και «Ηνίοχος»

Νέες περικοπές-σοκ φαίνεται πως έρχονται το 2014 για τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί, με απόφαση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, φαίνεται να... καταλήγει σε καινούργιες μειώσεις κατά 20%! Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, το επόμενο έτος πρέπει να γίνει περαιτέρω μείωση δαπανών, λόγω νέου μισθολογίου, για ένστολους, ύψους 88.200.000 ευρώ, καθώς και αντίστοιχη μείωση συντάξεων ένστολων, ύψους 161.800.000 ευρώ.

Σε αυτό το ποσό θα προστεθούν άλλα 5.900.000 ευρώ το 2015 και 5.100.000 ευρώ το 2016, τα οποία θα εξαθλιώσουν πλήρως το σύνολο των στελεχών των Ε.Δ., το εισόδημα των οποίων έχει μειωθεί κατά 50% από το 2010.

Επιπλέον, με βάση την εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που εκδόθηκε στις 31 Μαΐου, ο τακτικός προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 2014 είναι στην κυριολεξία πετσοκομμένος σε σχέση με φέτος. Συγκεκριμένα, θα είναι 2,38 δισ. ευρώ, ενώ το 2013 ήταν 2,64 δισ. ευρώ. Δηλαδή, υπάρχει μείωση της τάξης του 9,8%. Πιο δραματικά είναι τα δεδομένα για τα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς, ενώ κατά το τρέχον έτος το υπουργείο είχε στη διάθεσή του 750.000.000 ευρώ, το 2014 θα έχει 583.000.000 ευρώ. μείωση δηλαδή της τάξης του 22,3%.

ΔΑΠΑΝΕΣ. Την ώρα που η γειτονική Τουρκία αυξάνει κατακόρυφα τις αμυντικές της δαπάνες, επιδεικνύοντας προκλητική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα, τα εγχώρια εξοπλιστικά προγράμματα εκμηδενίζονται, υπό το βάρος των μνημονιακών υποχρεώσεων και των... αμαρτιών κατασπατάλησης του παρελθόντος. Οι ημέρες των «τροφαντών αγελάδων» παρήλθαν ανεπιστρεπτί, αλλά δυστυχώς σήμερα η χώρα έχει περάσει στην ακριβώς αντίπερα όχθη. Δεν διαθέτει καν τα στοιχειώδη για τη θωράκισή της και, παράλληλα, υποβαθμίζει το αξιόμαχο του στρατεύματος, ανακοινώνοντας διαρκείς μισθολογικές μειώσεις.

Δεν θα πρέπει να παρακάμπτεται και το αυξημένο κύμα φυγής αξιόμαχων στελεχών, που αποχώρησαν από τα τρία Όπλα για να προλάβουν τα συνταξιοδοτικά χειρότερα, με αποτέλεσμα η σημερινή πραγματικότητα να προκαλεί κυριολεκτικά δέος για τον βαθμό της στρατιωτικής ικανότητας της Ελλάδας.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ. Η εξέλιξη με τις επερχόμενες μειώσεις, εφόσον τελικά υλοποιηθούν, θα αποτελέσει ενδεχομένως την αρχή του τέλους για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, όπως τουλάχιστον τις ξέραμε μέχρι πριν από την οικονομική κρίση, και σε κάθε περίπτωση θα λάβει χαρακτηριστικά τραγωδίας. Άλλωστε, οι περικοπές που έχουν υποστεί από το 2009 τα στελέχη των Ε.Δ. ξεπερνούν κάθε λογική και θα υπάρξουν συνέπειες σύντομα και στο επιχειρησιακό κομμάτι του στρατεύματος. Οι στρατιωτικοί έχουν υποστεί μέσα σε τρία χρόνια περικοπές στις αποδοχές τους που ξεκινούν από 31,88% και φθάνουν έως 50% και πλέον, ανάλογα με τον βαθμό και την οικογενειακή κατάσταση! Πρόκειται για ασύλληπτα ποσοστά, που έχουν κυριολεκτικά «διαλύσει»» την ψυχολογία τους.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ. Εν τω μεταξύ, με το νέο μισθολόγιο, που θα ισχύσει από το 2014, τα στελέχη θα πληρώνονται στον διοικητικό βαθμό που φέρουν και πιθανότατα θα καταργηθεί το επίδομα εξομάλυνσης. Είναι αλήθεια, πάντως, ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθεια έτσι ώστε το καινούργιο ειδικό μισθολόγιο να προσεγγίζει τις τρέχουσες αποδοχές, φυσικά με τον φέροντα διοικητικό βαθμό και προφανώς με ένα επιπλέον επίδομα, ώστε να καλυφθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος η διαφορά. Η τελική μορφή του νέου ειδικού μισθολογίου αναμένεται να προκύψει μετά τον Σεπτέμβριο, οπότε θα έχει κατά μεγάλο βαθμό ξεκαθαρίσει και η οικονομική κατάσταση για το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή το κατά πόσο επιτυγχάνονται οι στόχοι του έτους. Σε περίπτωση που χρειασθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα στο τέλος του έτους, τότε φυσικά θα έχουμε περαιτέρω μειώσεις των μισθών, που, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα κυμανθούν μεταξύ 20% και 30%.

ΠΕΡΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά τη διαρροή στον Τύπο ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μειώσεις μισθών, προκειμένου να αποφύγει τις απολύσεις, «όπως συνέβη σε άλλες χώρες». Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν φαίνεται να είναι καλά, καθώς πλέον τα στελέχη βιώνουν μια δραματική οικονομική κατάσταση και τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να συντηρήσουν την ίδια τους την οικογένεια. Η πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και συνολικά η κυβέρνηση βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και πρέπει να σκεφτούν με πολλή σύνεση τι θα κάνουν από εδώ και πέρα, καθώς απειλείται ευθέως, πέραν του ηθικού και της αξιοπρέπειας των στελεχών, και το αξιόμαχο του στρατεύματος. Ενδεικτικό είναι ότι στις τελευταίες δύο ασκήσεις, «Καταιγίδα» και «Ηνίοχος», η διαθεσιμότητα των μέσων ήταν ιδιαίτερα χαμηλή (σ.σ.: τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» γνωρίζουν τα ακριβή νούμερα διαθεσιμότητας των μαχητικών αεροσκαφών και των πλοίων, αλλά για ευνόητους λόγους δεν τα αναφέρουν)!

Επιβίωση με δανεικά

Το 48% των στρατιωτικών δεν μπορεί πλέον να βγάλει τα έξοδα ούτε του μισού μήνα. Το δραματικό αυτό στοιχείο προκύπτει από εσωτερική δημοσκόπηση που διενήργησε στα μέλη του, και όχι μόνον, ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ). Στη δημοσκόπηση με θέμα τις οικονομικές απολαβές των στελεχών ψήφισαν 3.439 στρατιωτικοί το διάστημα από 22 Μαΐου έως 2 Ιουνίου. Στην κατηγορία «Οι οικονομικές απολαβές μου», δόθηκαν οι παρακάτω απαντήσεις: Στο 48% δεν επαρκούν ούτε για τον μισό μήνα, στο 29% δεν επαρκούν για τα μηναία έξοδα της οικογένειάς τους και στο 20% δεν επαρκούν για τα μηνιαία έξοδα της οικογένειάς τους, με αποτέλεσμα να προσφεύγουν στην οικονομική βοήθεια από συγγενικά πρόσωπα. 


πηγη:http://staratalogia.blogspot.gr

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Χορηγίες της «Τράπεζας Πειραιώς» και Βοηθήματα των Κληροδοτημάτων «Γρυπάρη» και «Δαμιανοπούλου» προς τους Μετοχομερισματούχους του ΜΤΣ και των Τέκνων αυτών. (2011-2012)



ΓΕΝΙΚΑ
Ανακοινώνεται ότι, οι μετοχομερισματούχοι του Ταμείου μας (Στρατιωτικοί του Στρατού Ξηράς, ε.ε. και ε.α. και Αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ που ανήκουν στην πρώην Χωροφυλακή, ε.ε. και ε.α.) και τα τέκνα τους μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον, μέχρι 01 Ιουλίου 2013, για τη συμμετοχή τους στα παρακάτω προγράμματα:


1. Χορηγίες «Τράπεζας Πειραιώς»

α. Βράβευση (με 550,00 €, έκαστος) δέκα μαθητών που αρίστευσαν (βαθμός άνω του 19) στην Γ’ τάξη Γυμνασίου (Δημόσιου ή Ιδιωτικού) κατά φθίνουσα κλίμακα, το έτος 2012 (Σχολικό έτος 2011 - 2012). Σύνολο 5.500,00 €.

Έκθεση Ζωγραφικής στο Κουρσούμ Τζαμί (Τρίκαλα)



Ο Σύλλογος Τρικαλινών Ζωγράφων αναγγέλλει τη μεγάλη Ετήσια Ομαδική Έκθεση των έργων των μελών του, που θα φιλοξενηθεί στο ΚΟΥΡΣΟΥΜ ΤΖΑΜΙ  έως και την Κυριακή 16 Ιουνίου 2013.

Ανάμεσα στους ζωγράφους που εκθέτουν τα έργα τους βρίσκετε και ένας συνάδελφος, Ο Καραλής Σπυρίδων,  ο οποίος σε λίγες μέρες θα είναι και μέλος της ΕΑΑΣ Τρικάλων. Είναι ευκαιρία λοιπόν να περάσουμε όλοι από εκεί και να θαυμάσουμε τα δημιουργήματα του συναδέλφου αλλά και των άλλων ζωγράφων.

 

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Απόστρατοι και παρακράτηση Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για το 2012 - Διευκρινήσεις επί της Βεβαίωσης Συντάξεων του 2012


Του Αποστόλη Παπαπαρίση  
Πρόεδρος Παραρτήματος Λάρισας της ΕΑΑΣ 
 
Παραθέτω ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες προκειμένου να μπορέσετε να ...διαβάσετε τη "Βεβαίωση Συντάξεων που καταβλήθηκαν το 2012", που μας έστειλε το Υπουργείο Οικονομικών και όχι μόνον.
Καταρχήν να μου επιτρέψετε να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν τρεις Εισφορές Αλληλεγγύης.  
(1) Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), που αφορά σχεδόν όλους μας (πάνω από 1.400 ευρώ μικτά).