Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά καθημερινά από 09:00 εώς 13:00 Τηλ. Επικοινωνίας: 24310.29376

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Επίθεση της τρόικας στις συντάξεις των ενστόλων και νέο κύμα αποχωρήσεων από το στράτευμα



ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ (;) ΑΠΟΔΟΧΩΝ

Περικοπές στις συντάξεις χιλιάδων ενστόλων στα σώματα ασφαλείας και στο στράτευμαφέρνουν οι προωθούμενες αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τις οποίες θα υπάρξει πλήρης διόρθωση (;) στις απολαβές που... έχουν σήμερα ένστολοι και στρατιωτικοί, που θα υπολογίζονται πλέον με βάση μόνο τους πραγματικούς(;) βαθμούς αποστρατείας.

Όπως είναι γνωστό, χιλιάδες ανώτατοι και κατώτατοι(;) αξιωματικοί στην Αστυνομία, το Λιμενικό και την Πυροσβεστική, όπως επίσης στο Στρατό Ξηράς, το Ναυτικό και την Αεροπορία, έχουν βγει στη σύνταξη λαμβάνοντας πρόσθετες(;) αποδοχές με οικονομικές προαγωγές που πετύχαιναν(;) έπειτα από προσφυγές τους στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Έτσι, χιλιάδες ένστολοι λαμβάνουν σήμερα, πέραν της κανονικής σύνταξης που δικαιούνται με το βαθμό που αποστρατεύονται, επιπλέον(;) απολαβές που αντιστοιχούν στο 1/3 ή τα 2/3 της σύνταξης που λαμβάνουν οι ανώτεροι κατά ένα βαθμό βαθμοφόροι.

Ούτως ή άλλως, οι ένστολοι συνταξιοδοτούνται με τον μεθεπόμενο του αποστρατευτικού βαθμού και στη συνέχεια(;) με προσφυγή φτάνουν μέχρι το βαθμό του αρχηγού, εκμεταλλευόμενοι(;) το σύστημα κρίσεων προαγωγών που κρίνει τους περισσότερους αρίστους.

Για τις περιπτώσεις αυτές, το υπουργείο Οικονομικών ύστερα από απαίτηση της τρόικας εξετάζει να υπάρξει πλήρης κατάργηση των επιπλέον συντάξιμων αποδοχών και να λαμβάνουν μόνο τη σύνταξη που αναλογεί στο βαθμό αποστρατείας τους. Αυτό σημαίνει ότι θα υποστούν δραματική συρρίκνωση στις συντάξεις τους, μετά μάλιστα τις πρόσφατες περικοπές που υπέστησαν όλοι οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων - και μάλιστα αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012. Ο μέσος όρος των περικοπών στους ένστολους συνταξιούχους ήταν 12,5%(;).

Οι μόνοι που έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εξαιρεθούν από τις δραματικές μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια είναι οι υπάλληλοι της Βουλής, της ΕΥΠ και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών (εφοριακοί, τελωνιακοί. Λογιστήριο του Κράτους κ.λπ.), για τους οποίους υπήρξε ειδική ρύθμιση πριν από λίγους μήνες στη Βουλή, με την οποία παρατάθηκε για μετά το 2016 η επιπλέον μείωση στις αποδοχές τους που προέβλεπε αρχικά το ενιαίο μισθολόγιο.

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 20/04/2013 – ΘΑΝΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ)

Μεγάλη έξοδος από το στρατό λόγω κρίσης

Κύμα παραιτήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις προκαλεί προβληματισμό στα Γενικά Επιτελεία. Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο φέτος δείχνουν ότι, εφόσον οι ένστολοι συνεχίσουν να κρεμάνε τις στολές τους με τους ίδιους ρυθμούς, θα υπάρξουν άμεσα κλυδωνισμοί στη στελέχωση μονάδων και σχηματισμών.

Οι φόβοι για επιπλέον περικοπές, αλλά κυρίως η ανασφάλεια για την καταβολή του εφάπαξ, είναι οι λόγοι που ωθούν όλο και περισσότερους στο δρόμο της εξόδου. Και αυτό παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι δεν τίθενται τέτοια ζητήματα.

Οι πολλές παραιτήσεις προκαλούν ήδη προβλήματα στο Στρατό Ξηράς, όπου επιτελικά στελέχη παραδέχονται ότι μετά δυσκολίας θα ολοκληρωθεί το φετινό πρόγραμμα μεταθέσεων.

Με τη γλώσσα των αριθμών, το πρώτο τρίμηνο φέτος παραιτήθηκαν από το στρατό 567 στελέχη, όταν ολόκληρο το χρόνο πέρυσι ήταν 808. Δηλαδή οι φετινές παραιτήσεις αντιστοιχούν στο 70% όλων όσων έγιναν κατά το 2012! Μια πιο λεπτομερής σύγκριση δείχνει ότι φέτος αποχώρησαν 400 αξιωματικοί, έναντι 571 όλη τη χρονιά πέρυσι, και 167 υπαξιωματικοί, έναντι 237 το 2012.

Κι αν αυτά συμβαίνουν στο στρατό, στους άλλους δύο κλάδους τα πράγματα μάλλον είναι καλύτερα.

Στην Αεροπορία η «πτήση» των παραιτήσεων είναι σχετικά χαμηλή. Παραιτήθηκαν 252 στελέχη, εκ των οποίων οι 6 ήταν ιπτάμενοι. Αντιστοιχούν στο 56% όσων έφυγαν όλο το 2012. Τότε ήταν 446, από τους οποίους 19 ήταν ιπτάμενοι.

Σε ήρεμα νερά φαίνεται να «αρμενίζει» το Ναυτικό. Συγκριτικά με τους άλλους κλάδους, οι απώλειες είναι αισθητά μειωμένες και αντίστοιχες της περσινής περιόδου. Κατά το πρώτο τρίμηνο φέτος παραιτήθηκαν 81, ενώ όλη τη χρονιά πέρυσι έφτασαν τους 370.

Σε αντίθεση με εποχές προ κρίσης, όταν ως απόστρατοι στόχευαν σε μια δουλειά με ικανοποιητικές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, σήμερα ελάχιστοι έχουν τέτοιες ευκαιρίες. Οι εταιρείες που ασχολούνταν με αμυντικά προγράμματα βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, απολύουν προσωπικό ή έχουν βάλει λουκέτο, αλλά και γενικώς στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Οι δημοσιοποιημένες επιπλέον περικοπές στον προϋπολογισμό για την άμυνα κατά την επόμενη τριετία είναι αυτές που προκαλούν τη μεγάλη ανασφάλεια στα στελέχη. Παράλληλα, το υπό σύνταξη νέο μισθολόγιο, όπως προεξοφλούν στις συζητήσεις τους οι στρατιωτικοί, θα αποτελέσει ένα επιπλέον πλήγμα για τον οικογενειακό προϋπολογισμό...

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 20/04/2013 – ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου